Svenska ekoturism- föreningen om Escapades

Det finns inga äventyr – bara dålig planering, tycker Dag Åsvärn som driver ett av Sveriges minsta reseföretag. Som gammal kustjägare och major i reserven har han de ledarkunskaper som behövs för att få komplicerad logistik och tusen detaljer att klaffa. Att han dessutom är biolog med förkärlek för ätliga växter gör inte förutsättningarna sämre för honom att ordna friluftsarrangemang för privatpersoner och konferensgrupper.

Foto: Hugo Barklund
Förutom paddelarrangemang i Stockholms skärgård anordnas turer med sparkstötting, vandring, skridsko och turskidåkning. Men det är inga värstingturer i tävlingstakt om nu någon trodde det. Dag är en engagerad och ödmjuk person som låter gruppens minst erfarna deltagare bestämma takten. Han föredrar havskajak framför vrålande motorbåtar, telemarksskidor framför snöskotrar och tycker att ångbåtar och veteranbilar är trevliga. Ytterskärgården har en speciell plats i hans hjärta och han vill gärna förmedla den starka känslan i att färdas mot en öppen horisont.

Dag har lett turer i Stockholms skärgård sedan mitten av 80-talet. De andra färdledarna har oftast liknande bakgrund, eftersom de flesta är Dags vänner och kollegor, antingen från det militära eller från biologvärlden.

Servicenivå och stil är genomgående hög på turerna. Historiska tillbakablickar varvas med etnobotanik och högläsning vid brasan. Man kan vara ganska säker på att mötas av en rutig duk i samband med måltiderna i det fria. När dagens paddling är över och det drar ihop sig till middag brukar maten och vinerna inte heller skämmas för sig.

Foto: Hugo Barklund
Escapades har ett gediget samarbete med såväl vandrarhem och skärgårdskrogar som med tillsynsmän och andra skärgårdsbor. Företaget är också Vän till Skärgårdsstiftelsen och stödjer aktivt stiftelsens arbete med att bevara skärgårdens natur och kultur. Själv hjälper Dag till med slåtter och att rensa sly på Bullerö några dagar varje år.

Märkningskommitténs motivering (21 maj 2003)
En arrangör som låter gruppens minst erfarna paddlare bestämma takten på turen. Arrangemang byggda på gedigna kunskaper om Stockholms myllrande skärgård och omsorgsfullt säkerhetstänkande, kryddas med etnobotanik och högläsning vid brasan. Havsörnar och hävd av kulturlandskapet gynnas av företagets aktiva naturskydd och nära engagemang med Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477