Rätt lotsad

Den som väljer Sävö som bas för konferensen får bo i en Saltkråkan-idyll och äta picknick på rutig duk med nyfångad rökt fisk från trakten. Detta kryddas med spännande kajakpaddling i Sörmlands skärgård, eller en vandring med utsikt längs Sörmlandsleden som går runt ön.

Foto: Sävö vandrarhem
Sävö blir lätt en favoritö i den sörmländska skärgården mellan Trosa och Nyköping. Här går highland-kor och betar i de gröna hagarna där betesväxter som Adam och Eva, darrgräs, jungfrulin och vildlin frodas. Sävö är en känd lotsplats och lotsar bodde på ön från 1660-talet fram till 1967 då verksamheten upphörde. De gamla bostäderna, klassiskt faluröda med vita knutar, har man idag gjort om till vandrarhem och det är där man bor och konfererar. På ön finns flera hundra år gamla ekar som planterades i anslutning till lotsgårdarna och ansågs symbolisera välstånd och framgång.

Foto: Fredrik Glimster
Dag Åsvärn som leder turen börjar med att ge en kort paddelinstruktion och därefter glider kajakerna ut från den skyddade hamnen vid vandrarhemmet. Dag är kustjägarmajor, botaniker och skärgårdsentusiast, och de andra färdledarna är oftast Dags vänner från någon av, eller båda dessa två världar. Mot denna bakgrund skulle man kunna tro att paddlingen sker i högt tempo, men istället brukar gruppens minst erfarna deltagare få bestämma takten. Blåser det mycket går färden inåt, förbi skogsklädda öar där markerna hålls öppna med hjälp av betesdjur. Annars ligger de karga ytterskären, med sina släta hällar och vindpinade enbuskar nära. När det är kallt eller blåsigt utnyttjas en följebåt, som ofta också innehåller dagens kulinariska överraskning, kanske rökt fisk med väl valda tillbehör. Dag vet förstås var de bästa ställena för en munsbit och en bensträckare finns.

Vid Sävsundets brygga finns en sjökrog där middagen serveras. Fisk och vilt från trakten hör till specialiteterna på menyn. Krogen ligger på en ponton med båttrafiken strax intill i den smala farleden. Med kajak glider man elegant in genom en särskild ingång i bryggan. Mycket praktiskt och gästvänligt! Som ett alternativ till paddling, bjuder Sävö också på fin vandring. En delsträcka av Sörmlandsleden går runt ön – bland annat förbi öns fina utsiktsberg med utsikt över den stora fjärden Tvären. För den mindre gruppen finns också möjlighet att övernatta i en av Sörmlandsledens stugor. På så vis kan det bli både paddling och vandring under ett par fina dagar.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477