Trolskt och stillsamt

Ostörd paddling i trolska Bråviken med boende och konferens i en vacker gammal länga, gör konferensen i den stillsamma bruksorten Nävekvarn till ett behagligt avbrott. Maten är hemlagad och den kloke ber om receptet på Nävekvarnsabborre. Picknickkorgarna förtjänar också ett särskilt hedersomnämnande!

Foto: Nävekvarns vandrarhem
Nävekvarn är en vacker bruksort vid Bråvikens mynning. Den gamla bruksmiljön finns kvar, men med moderna inslag. Bruksbyggnaden med sin park ruvar till vänster om den smala vägen ned till den lilla hamnen och marinan. Den lilla folkparken, som ser ut som om den varit med i K-märkt, finns kvar. Genom det idylliska samhället där Näfveqvarnsspisarna en gång blev berömda, rinner en å vars vatten gett kraft till bruket. Idag precisionsgjuter man bland annat delar till stridsflygplan. När alla har installerat sig på vandrarhemmet och känner sig redo efter en stunds fika, är det dags att ta plats i kajakerna. Efter en kort instruktion glider ekipagen ut från Nävekvarns hamn.

Foto: Fredrik Glimster
Färdledaren Dag Åsvärn guidar entusiastiskt i skärgårdsmiljön. Han kan berätta intressanta episoder ur traktens historia och om hur människorna här tjänat sitt uppehälle. Dag är kustjägarmajor, botaniker och skärgårdsentusiast. Mot denna bakgrund skulle man kunna tro att paddlingen sker i hektiskt tävlingstempo, men paddlingen genomförs medvetet så att alla, inte bara de starka i gruppen, får en fin tur. Är det kallt i vattnet används dessutom en följebåt för extra trygghet.

Här paddlar man i en skärgård som i jämförelse med Stockholms skärgård är helt folktom. Folk vinkar glatt då de får se en annan båt – så här var det nog i Stockholms skärgård på 50-talet! Kanske går färden längs Bråviken med dess höga, trolska och otillgängliga klippöar. Eller så korsas Bråviken för en spännande färd i den gyttriga skärgården söderöver. Här blir öarna mera gästvänliga, med skog som tunnas ut ju längre ut mot öppet hav man kommer. Med lite tur kan man få se havsörn, och båtlivet är som sagt mycket sparsamt. Här är man faktiskt ganska ostörd, och stör heller ingen.

När det börjar kurra i magen är det dags för strandhugg. Den trevliga personalen på vandrarhemmet i Nävekvarn har förberett picknickkorgar som är välfyllda med rejäla korvsmörgåsar, stekt ägg och lättöl, mjölk och juice. Dag känner förstås till de finaste ställena för både picknick och en bensträckare.

Ett fint alternativ eller komplement till paddlingen är Sörmlandsleden som passerar Nävekvarn. Leden går mestadels i skogsterräng längs Bråviken med vidsträckt utsikt mot havet. På flera ställen kan man sitta på fina hällar och se ut över fartygstrafiken in mot Norrköping. Man kan alltså lätt växla mellan paddling och vandring, eller välja bara det ena.

Väl tillbaka till Nävekvarns vandrarhem dukas det upp en storslagen hemlagad middag med råvaror från orten. Med lite tur serveras Nävekvarnsabborre, panerad och tillredd med bland annat grädde, vinäger och rosépeppar. Kvällen fortsätter i sällskapsrummet tills det är dags att säga god natt. Följande dag kan man konferera efter egna önskemål.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477