Innerskärgård, ytterskär och herrgårdslyx

Lidö i Stockholms norra skärgård lämpar sig väl för två dagars konferens. Här möter du havsörnens silhuett, fri horisont och en nyrenoverad herrgård från 1700-talet. Efter en lugn kajaktur runt ön med strandhugg och strömmingsmackor väntar en avslappnande bastu. Sedan kan du byta om till något vackert, njuta av en fin middag och avsluta kvällen på dansgolvet. Lidö gård ligger bara en timmes resa från Stockholm i Norrtäljevikens mynning. Redan strax efter ankomsten på förmiddagen kan konferensen börja, om ni inte väljer att först greppa paddlarna och ta plats i kajakerna.

Foto: Lidö krog
Alla kan paddla, men det kan kännas lite pirrigt i början. Kajakerna som används är lämpade för nybörjare, och paddlingen börjar i lugna vatten. Paddlingen leds av Dag Åsvärn, kustjägarmajor, botaniker och skärgårdsentusiast. Övriga färdledare är oftast Dags vänner från någon av, eller båda dessa världar. Det är dock inte tal om jäkt och hets, paddlingen genomförs så att alla får en fin tur. Dag och de andra färdledarna blir särskilt glada om någon frågar om vad växternas latinska namn betyder. Är det kallt i vattnet används en följebåt för maximal säkerhet.

Säkert blir det minst ett strandhugg längs vägen, kanske på någon klippig udde på öns norra del. Här är inte marken så känslig, och man ser ut genom den stora fjärden Havssvalget rakt ut i Ålands hav. Här är också ett bra ställe för att få se fågel, till exempel havsörn som häckar i området. Här bjuder kanske Olle och Marita Sjöblom, året-runt-boende på ön Fejan, på strömmingsmackor på stående fot.

Foto: Anders Bengs
Efter avslutad paddeltur och en skön bastu ges ett litet föredrag om Lidö gård och dess historia. Dag har alltid med en liten boksamling med anknytning till skärgården. Lidö ägdes på 1600-talet av Axel Oxenstiernas kusin Resare-Bengt, en tidig svensk globetrotter. En litterär pärla är Bengt Oxenstiernas, Resare-Bengts, fascinerande livsöde i en biografi skriven av ingen mindre än Sven Hedin.

Middagen avnjuts i Lidö gårds nybyggda matsal. Kocken och hans kollegor har digra meritlistor. Efter middagen kan man välja mellan dansgolv, bar eller en stunds filosoferande under det stora segel som är uppspänt kring utebaren. Efter en ståndsmässig frukost med nybakat bröd och magnifika kakelugnar, väntar en hel dags konferens efter egna önskemål. Konferenslokalerna i en av flyglarna är små men ändamålsenliga. Och 1700-tal är ju alltid 1700-tal.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477