Kultur med fri horisont

En upplevelsekonferens med utskärskänsla, fri horisont samt enkelt och stilfullt logi kan se ut så här: Ni kommer till ön Fejan med båt vid tiotiden en dag, fikar och installerar er på det fina vandrarhemmet. Efter några timmars kajakpaddling väntar bastu och middag. Maten serveras i den rustika och trevliga restaurangen vid bryggan. Följande dag konfererar man, och reser sedan hem frampå eftermiddagen.

Foto: Anders Bengs
Fejan ligger en dryg timmes resa från Stockholm utanför Norrtälje i Stockholms norra skärgård. Man kan både bo och konferera i de historiska byggnaderna på ön. Numera är den gamla karantänstationen ett fint vandrarhem av modernt snitt. Från Fejan når man lätt fina paddelvatten med små öar där man smidigt och gärna kliver iland för en bensträckare och en stunds skärgårdsbotanik. Färdledarna pekar gärna ut en silvertärna och blir särskilt glada om någon frågar om vad växternas latinska namn betyder.

Redan när sällskapet tar plats i kajakernas sittbrunnar är horisonten nära. Trots att Fejan gränsar till ytterskärgården anpassas färdvägen så att turen blir intressant och spännande både för nybörjare och vana paddlare. Paddlingen leds av Dag Åsvärn, kustjägarmajor, botaniker och skärgårdsentusiast. De andra färdledarna är oftast Dags vänner från någon av, eller bägge, dessa två världar. Mot denna bakgrund skulle man kunna tro att paddlingen sker snabbt och militäriskt, men något sådant är det inte tal om. Istället genomförs paddlingen så att alla, inte bara de starka i gruppen, får en fin tur. Om det är kallt eller blåsigt utnyttjas en följebåt, som ofta också innehåller dagens välfyllda picknickkorgar.

Foto: Fejans vandrarhem
Dagens lunch dukas upp på rutiga dukar i det gröna. Dag har i förväg kommit överens med Olle och Marita Sjöblom, året-runt-boende på Fejan, om en lämplig lunchplats för dagen. När kajakerna anländer till avtalad plats är det redan dukat i en skyddad vik eller på släta hällar. Det är bara att slå sig ned för något gott att dricka och ljuvliga smörgåsar med nyfiskad strömming!

Väl tillbaka på Fejan väntar en skön bastu. Sedan kommer Dag entusiastiskt att berätta om Fejans unika kulturmiljö där fartyg med misstänkt smitta av olika slag togs in för undersökning vid förra sekelskiftet. Dag har också med sig en liten boksamling med anknytning till skärgården. Middagen serveras på den rustika restaurangen vid bryggan där både mat, dryck och utsikt inspirerar till goda samtal. Lite längre ut blinkar Söderarms fyr.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477