Där gäddorna leker i vik och vass

Bullerö är perfekt för gruppen som vill avsätta mer tid för själva skärgårdsupplevelsen än just konferensen. Upp till femton personer bor, äter och konfererar enkelt och mycket charmigt i den lilla Bullerby-liknande byn med torrdass och vatten i pump. Utsikten mot många fyrar vid kvällskaffet är oslagbar!

Foto: Dag Åsvärn
Bullerö är en av Stockholms skärgårds absoluta pärlor, belägen i ytterskärgården rakt österut från Stockholm, ungefär en landmil söder om Sandhamn. Hit går få båtar och ingen paddlare blir besviken här ute. Duktiga och säkerhetsmedvetna färdledare ser till att anpassa färdvägen efter väder och vind.

Ytterskären kring ön med den öppna horisonten i fonden är som gjorda för att utforskas med kajak. Långt bort syns Almagrundets fyr. Eftersom Bullerö ligger i ytterskärgården är paddelvattnen också lite mera krävande. När det är kallt eller blåsigt utnyttjas för säkerhets skull en följebåt, som ofta också innehåller dagens välfyllda picknickkorgar, med rutig duk och allt!

Foto: Anders Bengs
Paddlingen leds av Dag Åsvärn, kustjägarmajor, botaniker och skärgårdsentusiast. Mot denna bakgrund skulle man kunna tro att paddlingen sker i högt tempo, men Dag är en engagerad och ödmjuk person som låter gruppens minst erfarna deltagare bestämma takten. Blåser det mycket kanske man inte kan paddla just den dagen – vädret styr. Då kan man lägga om programmet och konferera istället, så kanske man kan paddla dagen därpå. Detta är också en del av charmen – blir det inte paddling kanske det blir en promenad till öns bulliga nordspets istället. Vandringen dit utmanar med både klättring och trolska idegranssnår. Vid vattenkanten ligger den mysiga vedbastun som eldas med ved som man hugger själv. Bastun brukar fresta nästan oavsett väder.

Bullerö är en kulturbygd. Människor har levt här, brukat jorden och fiskat. På öns södra del finns den enda bebyggelsen. Här finns Skärgårdsstiftelsens tillsynsman över reservatet, som kanske guidar kunnigt och visar museet som är inrymt i Bruno Liljefors gamla jaktstuga. Det finns många små episoder att förtälja. Till exempel om hur Zarah Leander fick sin egen sandstrand här ute.
Språk

Ormbergsvägen 1 · 117 67 · Stockholm · Sweden · +46 8-6522956 · +46 70-6503477